Okinawa, dünyada insanlarının uzun ömürlülüğü ile bilinen bir ülke olan Japonya’nın güneyinde yer alan bir adadır.Bu bölgenin insanlarında koroner arter hastalığının görülme oranı, Japonya anakarasında yaşayan insanlara nazaran çok daha düşüktür.
Okinawa’da yaşayan yaşları yaklaşık yüz civarı olan Japonlar üzerinde, bu insanların hangi yaşta kendi yemeklerini pişirebilen, konut işlerini yapabilen ve kendi meskenlerinde yaşayabilen bağımsız bireyler haline geldiklerini anlamak için yürütülen bir çalışmada epeyce sıra dışı sonuçlara ulaşıldı.
Çalışma sadece 22 kişiyi kapsamasına karşın, bu insanların %82’si 92 yaşına ve yaklaşık üçte ikisi ortalama 97 yaşına kadar kendi kendilerine bakabilen bağımsız bireylerdi. Aslında pek çok Okinawalı yalnızca uzun yaşamakla kalmıyor, tıpkı vakitte uzun, faal ve memnun bir hayat sürüyorlardı.
Ayrıca Okinawalıların; “ hara hachi “ olarak nitelendirdikleri bir tabir bulunmakta; bu tabir, yemeklerden evvel Okinawalıların birbirlerine bir hatırlatma olarak; “ %80 dolu olduklarında yemeyi bırakmaları “ için söyledikleri bir kelamdır. Bu kolay bir kelam üzere gözükse de, aslında önemli bir hatırlatma; zira bu kelam, kilo idaresi ve obezite ile çabada büyük rol oynuyor.
Peki bu beşerler nasıl oluyor da bu kadar çok çok çeşit meyve ve zerzevat tüketebiliyor?
Günde 18 farklı yiyecek bir insanın tüketebileceğinden fazla değil mi? Bunu nasıl yapıyorlar? Bu kadar çok çeşit meyve ve sebzeyi yemek sıkıntı olmuyor mu?
Ama en çok bilinen ve en ünlü Okinawa yemeklerinden biri olan chanpuru ismi verilen tavada kızarılmış zerzevat yemeği göz önüne alındığında, tahminen de bu durum göründüğü kadar imkânsız olmayabilir.
Chanpuru sözcük olarak “birlikte karıştırmak” manasına gelir. Bu yemeğin içine pek çok zerzevat konabilir, lakin klasik versiyonunda kudret narı olarak da bilinen acı kavun, soya peyniri, yumurta, fasulye filizleri ve bazen de havuç, lahana ve soğan vardır.
Genellikle deniz yosunu, soya peyniri ve Japon turpu olarak da bilinen uzun beyaz turpla yapılan tatlı patates ve miso çorbası ile servis edilir. Okinawalılar birebir vakitte yemek ortasında yahut sonrasında bir bardak taze demlenmiş yasemin çayıyla bir arada ananas ve papaya üzere meyveler tüketmekten de hoşlanırlar.
Sağlıklı Olmanın Sırrı Nedir?
Sadece chanpuru değil, Okinawalıların pek çok yemeği jyushi ve papaya irichi ismi verilen pek çok zerzevatın karışımından oluşur. Beslenmelerinde her gün çeşitli sebzelere yer verirler. Sofraları çok zengindir ve çeşitli yapraklı sebzeler, kök sebzeler ve deniz zerzevatları içerir. Böylelikle, beşerler gün içerisinde farklı sebzeler tüketme imkânı bulurlar.
Okinawa diyetinin işe yaramasının sebebi işte budur. Tek bir sağlıklı besinin alımına odaklanmak yahut toplum tarafından ziyanlı ya da makûs bellenmiş yemeklerin hiçbirini yemeyip gün içerisinde pek çok farklı zerzevat ve meyve tüketmek bu insanların sağlıklı ve uzun yaşamalarını sağlamıştır.
Hiçbir vakit yalnızca soya peyniri, acı kavun yahut tatlı patates yemezler. Tersine bunların yerine sık sık pirinç yahut erişte yemeyi tercih ettikleri de olur. Okinawalıların yemekleri ekseriyetle farklı tıp zerzevat – meyvelerden ve farklı renk ve dokulardaki yiyeceklerden oluşur.
Bu yüzden yalnızca lahana, yer bademi yahut Hint Bektaşi üzümü üzere çok sağlıklı besinlerin tüketimine odaklanmayın. Sağlıklı ve istikrarlı beslenmenin sırrı, gün içerisinde yediğiniz taze zerzevat ve meyvelerin çeşidini artırmaktır. Hatta mümkünse günde yedi çeşit zerzevat ve meyve tüketimine ihtimam gösterilmelidir.